Hopp til hovedinnhold

Vandring med Olavsflammen 2023

Vandring med Olavsflammen 2023 ble ei pilegrimsvandring i vakkert natur- og kulturlandskap fylt av gode opplevelser og nye bekjentskap.

Hva er Vandring med Olavsflammen?

Vandring med Olavsflammen er en vandring lags St. Olavsleden hvor vandrerne bærer Olavsflammen fra Stiklestad 29. juli, som er Olavs dødsdag, til Nidaros 3. august, som er Olavs helgenkåringsdag, hvor flammen tenner lysene på høyalteret i Nidarosdomen under pilegrimsmessa.

Dag 1: Tenning av Olsokbål 2023, Stiklestad og Spelet om Heilag Olav

Vandringa starta, tradisjon tro, på Stiklestad 29. juli med tenning av Olsokbål, olsokgrøt og Spelet om Heilag Olav.

Olsokbålarrangementet på Stiklestad ble et stort arrangement. I forkant av selve båltenninga deltok over 680 barn og unge på Barnas Olsokkafé med Pippi og Bjørnis. Sammen bygde de Olsokbålet. Bålet ble tent av Nina Dons-Hansen, prosjektleder for I Tore Hunds Rike, som er tusenårssted i jubileumsstafetten i Nasjonaljubileet 2030 – NORGE I TUSEN ÅR i 2023.

Biskopen i Nidaros, Herborg Finnset, overrakte Olavsflammen til vandrerne med velsignelse og ønske om god vandring mot Nidaros.

Stiklestad er et slagsted og symbolsted med over 1000 år med historie. Turleder og museumsformidler Lars Børre Hallem tok med pilegrimene til Olavshaugen hvor han formidla hovedtrekkene i historia til stedet, slaget på Stiklestad og Olav, og hvordan historia har blitt brukt av ulike aktører til ulike tider. Dette var en del av det faglige programmet i vandringa som tok utgangspunkt i temaene kraft og tillitt. Historia, historiebruken og formidlinga til Lars Børre la grunnlaget for mange gode samtaler på vandringa mot Nidaros.

Spelet om Heilag Olav ble for mange av oss som deltok på vandringa et tidlig høydepunkt. I forestillinga møter vi både de nære og de store fortellingene. Det handler om samfunnsendring, trosendring og mentalitetsendring. Hverdagslivet på gården Sul utfordres av storpolitikk, og det mest sårbare enkeltmennesket møter kongen. Etter at Olav har ridd inn på gårdstunet kan ikke livet bli det samme.

Dag 2: Stiklestad - Munkeby

Dagen starta i Stiklestad kirke med en samling om temaet kraft. Vi fikk ta del i bønn, tenne lys i globen og ble velsigna på pilegrimsferden mot Nidaros.

Første del av St. Olavsleden mellom Stiklestad og Nidaros går mellom Stiklestad og Munkeby. Etappen er 21 km. og går i et variert terreng på både vei, sti og skogsvei. Vi tok oss god tid på vandringa, og brukte mye av første vandringsdag på å bli kjent. Vi hadde flere pauser underveis, samt en lengre lunsjpause ved Halle kirkested. Etter lunsjpausen valgte vi å ta deler av etappen som en stille vandring. Her fikk hver enkelt av oss kjenne på stillheten og roa i det å vandre langs St. Olavsleden, gjennom skoglandskap på vakre stier med blomster, bær og fuglekvitter. Det er i slik stillhet man virkelig åpner sansene for å ta inn omgivelsene og senker tempoet tilstrekkelig for å tenke og reflektere om hverdagen, tilværelsen, tro, tvil og livets små og store gleder.

Høydepunktene på dag to sto bokstavelig talt i kø. Det å bli kjent med hverandre var et virkelig høydepunkt på den første virkelige etappen. Natur- og kulturlandskapet langs hele vandringa var et høydepunkt i seg selv. 

Målet for dagens vandring var Munkeby Herberge. På Munkeby ble vi tatt godt imot av Håkon Fiskvik. Vi fikk prøvesmake på den prisbelønte Munkebyosten og Munkebyøl, før vi fikk servert en nydelig kjøttkakemiddag med dessert. Munkeby Herberge er en gammel tradisjonell gård hvor man sover på soverommene i trønderlåna, og får servert maten på låven eller i uthusene.

Dag 3: Munkeby - Falstadsenteret

Dagen startet med et besøk i Munkeby Mariakloster. Det nye klosterbygget og det mektige kirkerommet ble et godt sted å ha en stille stund før dagens etappe.

På etappen mellom Munkeby og Falstadsenteret brukte vi sykkel som framkomstmiddel. Vi sykla i variert terreng, gjennom skog, langs fjorden og gjennom Levanger sentrum. Vi passerte Levanger arboret Staupslia, et vakkert opparbeidet landskap med trær, busker og blomster. De beitende sauene viste også interesse for Olavsflammen. Ved Alstadhaug kirke spiste vi lunsj ved fjorden. Alstadhaug kirke har sommeråpent, og vi fikk se den mektige middelalderkirka og oppleve kirkerommet hvor vi både opplevde gode samtaler i gruppa og stillhet sammen.

Selv på sykkel fortsatte de gode samtalene underveis på etappen, og gruppa hadde hele veien gode diskusjoner og ble bedre og bedre kjent med hverandre. Ved monumentet over Myrmennene snakka vi om betydningen av demokrati, stemmerett og demokratisk deltakelse.

Målet for dagen var Falstadsenteret. Stedet som tidligere har vært et skolehjem og fangeleir under andre verdenskrig. I dag er Falstadsenteret et freds- og menneskerettighetssenter. På Falstadsenteret ble vi godt mottatt av hyggelige ansatte, med god mat, god drikke og flotte overnattingsrom. Det ble et sterkt møte med Falstad-historia. Krigens fangehistorie, de menneskelige skjebnene, utstillingene, byggene, minnelandskapet og enkeltmenneskenes historier ble et sterkt bakteppe for vårt opphold på senteret.

Dag 4: Falstadsenteret - Valberg slektsgård

Vi starta dagen på Falstadsenteret med historisk formidling om det norske holocaust og mishandlinga av de norske jødene på Falstad. Etterpå besøkte vi minnelandskapet i Falstadskogen og snakket om de over 200 drepte menneskene på det tidligere retterstedet. Sammen reflekterte vi over historiene knytta opp mot temaene kraft og tillit som var de overordna temaene for vandringa.

Etter de sterke historiene på Falstad var det forfriskende å sette seg på sykkelen å ta fatt på dagens etappe mot Frosta. Vi hadde fått et tips fra en lokalkjent om å stoppe vet et tjern like ved veien, Sottjønna. Det ble en vakker rasteplass ved vannet hvor vi fikk tid til å prate sammen og nullstille etter alle inntrykkene.

Langs Frostastien fikk vi sykle tett på Trondheimsfjorden. I starten sykla vi på tilrettelagt sti, og vi fant en flott rasteplass hvor vi spiste lunsj. Etter hvert ble sykkeletappen mer krevende. Vi måtte forsere noen skogspartier, hvor det til tider var svært krevende å komme seg fram med syklene. Til tross for de krevende partiene kom alle seg gjennom hele Frostastien med godt humør og med stor mestringsfølelse.

Mot slutten av etappen stoppa vi på Frostatinget, en av de fire lagtingene fra middelalderen. Den historiske tinghaugen ble en flott avslutning på en lang og krevende sykkeletappe.

Valberg slektsgård ble vi møtt av et godt vertskap og vi fikk servert god mat og drikke. På kvelden fikk vi en vakker intimkonsert av Røverdatter. Etter flere dager på pilegrimsvandring sammen hadde vi blitt godt kjent med hverandre og samtalene utover kvelden ble personlige og meningsfylte.

Dag 5: Valberg slektsgård - Nidaros

Vi startet dagens vandring i et frodig jordbrukslandskap blant korn- og grønnsakåker på Frosta. Vandringa tok oss over moloen og brua til Tautra, ei øy midt i Trondheimsfjorden med en lang klosterhistorie. Første stopp var Tautra klosterruin, som har en historie helt tilbake til 1200-tallet. Videre gikk vandringa til Tautra Mariakloster. I klosterets besøkssenter med utstilling og butikk fikk vi et innblikk i klosterlivet og mulighet til å handle av produktene som nonnene produserer i klosteret. Vi deltok i tidebønn i klosterets vakre kapell, som er en mektig opplevelse om man er troende eller ikke-troende.

Den siste etappen inn til Nidaros tok vi med båt. Vi spiste lunsj på brygga på Tautra i solskinnet mens vi venta på båten. Overfarten på Trondheimsfjorden mellom Tautra og Trondheim var den rene sommeridyll, med speilblank sjø, strålende sol og vakkert landskap.

På ettermiddagen inviterte Borghild Lundeby, leder i sekretariatet for Nasjonaljubileet 2030, oss pilegrimsvandre hjem til seg på middag. Vi fikk servert ekte trøndersk festmat, sodd og ingefærøl. Ektemannen hennes Bjørn Willadsen spilte en vakker intimkonsert for oss. For et vertskap. Tusen takk Borghild og Bjørn!

På kvelden var vi invitert på konsert i Nidarosdomen i regi av Olavsfest. En lyssatt katedral satte stemninga for vakker orgelmusikk da Notre Dames domkantor, Oliver Latry, holdt konsert på Wagner-orgelet.

Etter en lang dag, med mange gode opplevelser, var det godt å finne gode senger på Nidaros pilegrimsgård.

Dag 6: Pilegrimsmesse i Nidarosdomen

På formiddagen den siste dagen fikk vi en historisk byvandring sammen med Pilegrimspresten i Nidaros Einar Vegge. Trondheims tusenårige historie har mange lag, og Einar viste oss rundt og fortalte oss om de mange lagene av historiske spor vi finner i Trondheim sentrum. Her finner vi spor etter Olav Haraldsson (den hellige), kirke- og kongemakt, urfolk og minoriteter, pilegrimstradisjon og hverdagsliv. Takk for informativ og engasjerende formidling Einar!

Vestfrontmøtet er en samtalerekke i skjæringspunktet mellom tro og samfunn. Vi var så heldige at vi fikk overvære samtalen MATEN OG Æ’EN med blant andre Else Kåss Furuseth og Sandra Borch.

Målet for pilegrimsvandringa var å bringe Olavsflammen til Nidarosdomen på Olavs helgenkåringsdag 3. august. Olavsflammen skulle tenne lysene på høyalteret i domkirka under pilegrimsmessa. I en høgtidelig prosesjon gikk pilegrimsfølget inn i Nidarosdomen, sammen med biskopen i Nidaros, Herborg Finnset og pilegrimspresten i Nidaros, Einar Vegge. Olavsflammen ble båret inn i front av prosesjonen av den yngste og eldste av vandrerne, som også tente lysene på høyalteret. Pilegrimsmessa ble en verdig avslutning på pilegrimsvandringa. Med Olavsflammen brennende på høyalteret bak biskopen i Nidarosdomen tror jeg samtlige pilegrimsvandrere kjente på en stolthet over å ha vandra flammen fra Stiklestad til Nidaros.

Vandring med Olavsflammen 2023 ble avslutta med høytidelig utdeling av Olavsbrev og velsignelse av hver enkelt vandrer av Pilegrimspresten i Nidaros Einar Vegge.

Tusen takk til årets pilegrimsvandrere for vandringa med Olavsflammen. Har du lyst til å være med å vandre med Olavsflammen fra Stiklestad til Nidaros, følg med på våre hjemmesider og i våre sosiale medier for påmelding til Vandring med Olavsflammen 2024.

Museum24:Portal - 2024.09.04
Grunnstilsett-versjon: 2