Ytringsfrihet og ytringsklima
Første del av Ungdommens Hærpil - en samtale for nye tusen år involverer skolen i lokalmiljøet. I Våler deltok lærere på Våler barne- og ungdomsskole på kurs om ytringsfrihet og ytringsklima i regi av Nansen Fredssenter og WEXFO (World Expression Forum).
Gjennom kurset fikk lærerne øvd seg i en rekke pedagogiske og didaktiske tilnærminger de kan ta i klasserommet. Målet med kurset var todelt:
- Gjøre elevene tryggere, slik at flere ungdommer våger å ytre seg både i klasserommet og i den offentlige debatten
- Gi lærerne praktiske redskaper som kan hjelpe dem i å ivareta ytringsfriheten og håndtere de vanskelige samtalene i klasserommet
Workshop på Våler prestegård
En fredag ettermiddag og lørdag formiddag (18. og 19. oktober) samla 11 ungdommer fra Våler seg til workshop på Våler prestegård. I løpet av de to dagene fikk ungdommen utfordra seg på hvilke utfordringer de ser i samfunnet i dag, samt hva som er positivt med samfunnet som de ønsker å ta med seg inn i framtida.
Første del av workshopen ble leda av Harald Aksnes Karmhus, fra Nansen Fredssenter. I denne delen av workshopen fikk ungdommene diskutert forskjellen mellom diskusjon, debatt og samtale. Formålet med opplegget fra Nansen Fredssenter var å skape et fellesskap med godt ytringsklima blant ungdommene.
Del to av workshopen ble leda av Christian Semb, fra jubileumssekretariatet for Nasjonaljubileet 2030. I denne delen av workshopen fikk ungdommene starte diskusjonen om de positive og negative sidene ved samfunnet de er en del av.
Dag to av workshopen ble leda av kunstner og illustratør Ingunn Dybendal. I løpet av dagen fikk ungdommene diskutert og jobba med det som er viktig for dem i samfunnet. Med kreative arbeidsmetoder fikk ungdommene satt farge og form på sine tanker og meninger. Med utgangspunkt i ungdommenes egne former, figurer og farger har Ingunn laga et design som skal pryde en 30-meter lang vegg langs Olavsstien i Våler. Ungdommene har vært en del av utforminga, og har diskutert og kommet med tilbakemeldinger på designet.
Kunstner, illustratør og tattoo-artist
Ingunn Dybendal ledet workshopen med ungdommene i Våler. Ingunn er kunstner, illustratør og tattoo-artist.
Maling på veggen langs Olavsstien
Det er planlagt å male designet på veggen langs Olavsstien i Våler i løpet av våren 2023. På grunn av temperatur og værforholdene er det nødvendig å vente til våren for å male kunstuttrykket på veggen.
Selve malejobben vil ta ei uke. Ingunn vil sammen med ungdommene male kunstuttrykket på veggen. Det er også planlagt en åpningsfest når kunstuttrykket står ferdig.
Offisiell åpning av "Positiv monstervegg" og Olavssiten
Fredag 9. juni inviterte Våler kommune og ungdommene i prosjektet Ungdommens Hærpil - Våler 2022 til offisiell åpning av Positiv monstervegg og Olavsstien.
Fra scenen ble det holdt taler av de involverte ungdommene, kunstner Ingunn Dubendahl, prosjektleder Katinka Schjerven Eriksen, ordfører May-Liss Sæterdalen og mange, mange flere. Lokale artister stod for imponerende underholdning.
Våler vekst serverte grillpølser og kake.
Kunstverket og Olavsstien ble offisielt åpnet med snorklipping av ordfører May-Liss Sæterdalen.
Våler 1000 år
I 1022 var Olav Haraldsson på kristningsferd i Romerike. Målet var å få romerikingene til å ta den kristne troen. Etter kampene ved nittelva "[...] drog han [Olav Haraldsson] østover til Solør og kristnet den bygda" (Snorres Kongesagaer). Nord i Solør slo kongen seg til øst for Glomma. Folket i området lovte å slutte seg til kristendommen. Olav ble enige med folket om å bygge ei kirke der.
Sagnet sier at det ble uenigheter om hvor den nye kirka skulle bygges. Olav avgjorde saken ved å spenne buen sin og erklære at der pila falt skulle den nye kirka stå. Kongens pil falt ned i et vål - en haug med kvister. I følge sagnet bestemte Olav at kirka, gården og bygda skulle få navnet Våler.
Gjennom hele 2022 markerte Våler kommune at det var tusen år sia Olav grunnla og navnga bygda. Prosjektåret omfattet en rekke arrangementer for å minnes, belyse og vise virkningshistorien Olavs besøk og olavsarven i Våler, samt Vålersamfunnets utvikling gjennom tusen år.