Hopp til hovedinnhold

Sang i ruiner

"Sang i ruiner» et prosjekt av ensemblet Nordic Voices, utviklet under tusenårstemaet Musikk i 1000 år.

  • Nordic Voices
    1/1
    Nordic Voices Fredrik Arff

Nordic Voices studerer gamle miljøer som var dedikert helt eller delvis til å synge i. Omfattende høytalerrigg plasseres i kirkeruin, og vil skape en omsluttende lyd. Publikum vil på denne måten få oppleve hvordan disse rommene hørtes ut i middelalderen.

Prosjektet handler også om ta inn ensemblets tolkinger av norsk middelaldermusikk. Nordic Voices har knyttet seg til komponist Henrik Ødegaard, som har dyp forståelse på å formidle denne gamle tradisjonen på nye måter. I arbeidet med å gjenskape akustikk arbeider gruppen tett med Asle Karstad, en ledende lyddesigner med rik erfaring og egne kreative ideer på hvordan løse denne oppgaven.

  • Mariakirkeruinene
    Mariakirkeruinene, ukjent årstall. Riksantikvaren

I første omgang vil gruppen rekonstruere romakustikken i Mariakirkeruinene på Sørenga i Oslo. Dette gjøres ved å studere akustisk av eksisterende bygninger (i form av historisk dokumentasjon) eller til og med foreta den akustiske rekonstruksjonen av rom som har blitt ødelagt eller som nå er i ruiner. Dette blir fremført første gang 15. mai 2025 i samarbeid med St. Hallvardsdag, Oslo Bispedømme og Nasjonaljubileet 2030.

Kirkeruinene på Sørenga ligner veldig på en kirke som fremdeles eksisterer, nemlig Roskilde domkirke i Danmark, en ruvende, gotisk mursteinskirke fra 1100-tallet. Det er fullt mulig å ta en nøyaktig kopi av denne akustikken, og så ta denne informasjonen inn i et dataprogram, for så å spre klangen av denne sangen med en rekonstruert romklang ut i høyttalere. Det utvikler en geometrisk modell, sammen med et forslag av materialer man mener var vanlige i kirkene i samme tidsperiode.  Det er et omfattende akustisk og kunstnerisk arbeid.

Prosjektet utvikles i samarbeid med Oslo Bispedømme og St. Hallvardsdag i Oslo. Videre har prosjektet nå også en tilknytningsavtale med Nasjonaljubileet 2030, som starter i 2025.

  • Plantegning over Mariakirken.
    1/1
    Plantegning over Mariakirken. Hentet fra: Foreningen til norske fortidsmindesmerker. Aarsberetning 1866 (Kristiania, 1867)
Museum24:Portal - 2025.03.06
Grunnstilsett-versjon: 2