Hopp til hovedinnhold

Olavsflammen og ski-VM 2025

Den nye Olavslampa ble tent på Medaljetorget i Trondheim 8. mars, som en del av ski-VM 2025.

  • Sametinget

Den tre meter høye lampa i stål og fargerikt glass, er laget av lærlinger fra ulike håndverksfag. Sametingspresidenten Silje Karine Muotkas, som representant for den nasjonale komiteen for Nasjonaljubileet 2030, tente lampa sammen med lærlingene. Biskopen i Nidaros, sammen med ungdommer fra Stiklestad idrettslag, brakte Olavsflammen fra Stiklestad til arrangementet.

Arrangementet startet med åpningsmelodien til “Spelet om Heilag Olav” av Paul Okkenhaug, spilt på lur av Hildegunn Øiseth. Under tenningen av den nye Olavslampa deltok representanter fra en rekke lokale aktører. Ungdommer fra Stiklestad Idrettslag tente opp ilden i den nye Olavslampa. Representanter fra politiske lederskap i Trøndelag bivånet også arrangementet. Sametingspresident  understreket ungdommens stemme og arbeid med både Olavslampa og Nasjonaljubileet som helhet:

Tusenårsjubileet ønsker å bruke kunnskap om historien for å bygge sterke og mangfoldige fellesskap – Jubileet kan bli en stor og viktig samtale om Norge, ikke bare om hva Norge har vært, men også om hva det er og hva vi ønsker Norge skal være framover.

Med dette framtidsperspektivet blir ungdommens stemme ekstra viktig – og dere ser at jeg står sammen med en flott gruppe ungdommer. Dette er lærlinger som har vært med å bygge denne vakre lampa – Olavslampa.

Silje Karine Muotkas, Sametingspresident
  • Stiklestad idrettslag - tenning av Olavslampa
    1/4
    Stiklestad idrettslag bisto med tenning av Olavslampa Sametinget
  • Sametingspresident + politisk lederskap
    2/4
    Sametingspresident, med politisk lederskap i Trøndelag Sametinget
  • Medaljetorget, ski-VM 2025.
    3/4
    Medaljetorget, ski-VM 2025. Sametinget
  • Olavslampen, med involverte aktører.
    4/4
    Olavslampen, med involverte aktører. Sametinget

Olavsflammen skal brenne kontinuerlig, hver eneste dag, frem til Nasjonaljubileet i 2030. Før tenningen av den nye Olavslampa bemerket biskopen i Nidaros, Herborg Oline Finnset, i en tale den kraftfulle symbolikken knyttet til Olavsflammen:

Å holde en flamme levende er symbol på engasjement for samtida og håp for framtida. […] Vi håper Nasjonaljubileet 2030 og veien dit skal by på storslåtte opplevelser, meningsfylte møter og varige verdier.

Herborg Oline Finnset, biskop i Nidaros bispedømme
  • Detaljebilde av glassarbeidet på Olavslampa.
    1/7
    Lampa har 6 glassmalerier: ett har fargene fra det norske flagget, ett har fargene fra det samiske flagget, ett har regnbuefargene fra pride-flagget, ett illustrerer nordlys, ett illustrere fjord og fjell, ett illustrerer grøde og matproduksjon. Elisabeth Sinnerud
  • Detaljebilde av glassarbeidet på Olavslampa.
    2/7
    Detaljebilde av glassarbeidet på Olavslampa. Elisabeth Sinnerud
  • Detaljebilde av glassarbeidet på Olavslampa.
    3/7
    Detaljebilde av glassarbeidet på Olavslampa. Elisabeth Sinnerud
  • Detaljebilde av glassarbeidet på Olavslampa.
    4/7
    Detaljebilde av glassarbeidet på Olavslampa. Elisabeth Sinnerud
  • Detaljebilde av glassarbeidet på Olavslampa.
    5/7
    Detaljebilde av glassarbeidet på Olavslampa. Elisabeth Sinnerud
  • Detaljebilde av glassarbeidet på Olavslampa.
    6/7
    Detaljebilde av glassarbeidet på Olavslampa. Elisabeth Sinnerud
  • Detaljebilde av glassarbeidet på Olavslampa.
    7/7
    Detaljebilde av glassarbeidet på Olavslampa. Elisabeth Sinnerud

Den nye Olavslampa er tre meter høy og representerer et enormt samskapningsarbeid blant lokale og regionale aktører. Bygghytta ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeide (NDR) har stått for den håndverksmessig og kunstnerisk kompetanse, samt vært aktiv i koordineringen av prosjektet. Lærlinger ved Bygghytta har tegnet og produsert glassmaleriene til Olavslampa. Lærlinger fra Aker Solutions Verdal har produsert sokkelen til lampa. Langnes og Bakkan Blikkenslagerforretning har stått for blikkenslagarbeidet, utskjæringer og deler av sokkelen. Også her har mye av arbeidet blitt utført av lærlinger, i samarbeid med fagpersonell. Arbeidet med den nye Olavslampa er dermed et resultat av sterk innsats og solid arbeid fra unge krefter.

Arbeidet med tenning av Olavsflammen under ski-VM 2025 begynte allerede våren 2024. Ideen ble til som et samarbeid mellom Nasjonaljubileet 2030, Stiklestad Nasjonale Kultursenter/Museene Arven og kulturtjenesten i Verdal kommune. Samtlige aktører som er med på jubileet har mulighet til å få en avlegger av Olavsflammen til sitt arrangement. Siden 2020 har en rekke steder fått en avlegger av Olavsflammen. Les mer om hver enkel plass som har mottatt en avlegger av Olavsflammen her. Avleggere til Olavsflammen blir vanligvis sendt med en mindre lanterne. På det store VM-scenen var det nødvendig med en større lanterne. Dermed oppsto tanken om en større Olavslampe. 

  • 1/1
    Tenning av Olavslampa Bjørn Willadsen

Ski-VM 2025 representerer sammen med Nasjonaljubileet 2030 to av de største nasjonale satsningene dette tiåret, begge med brennpunkt Trøndelag og begge med internasjonal interesse. Begge satsningene er forankret i demokratiske prinsipper med fokus på bærekraft og fellesskap, og begge satsningene arbeider både med topp og bredde som nedslagsfelt.

29. juli 2020 markerte Nasjonaljubileet 2030 at det var 10 år igjen til 2030 ved å tenne et olsokbål på Stiklestad. Fra olsokbålet i 2020 ble Olavsflammen tent. Olavsflammen brenner dag og natt, noe den skal gjøre helt fram til 2030. Olavsflammen har blitt et viktig symbol for Nasjonaljubileet 2030. Flammen knytter bånd til historien gjennom den eldgamle tradisjonen med å tenne olsokbål. Det å holde flammen levende helt fram til 2030 symboliserer et engasjement for samtida og et håp for framtida.

Informasjon om prosjektet

 

Lærlingene som har vært med og produsert Olavslampa:

Rakel Grendstad Lyng Lærling blyglasshåndverkerfaget Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider
Ylva Renée Grøset Lærling blyglasshåndverkerfaget Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider
Ali Alkadhi Lærling industrimalerfaget Aker Solutions Verdal
Herman Agerup Lærling industrimalerfaget Aker Solutions Verdal
Odin Grande Lærling platearbeiderfaget Aker Solutions Verdal
Emil Hoter Mostad Lærling platearbeiderfaget Aker Solutions Verdal
Ture Reinhardtson Høgli Lærling blikkenslager Langnes og Bakkan Blikkenslagerforretning
Tobias Wehn Langnes Lærling blikkenslager Langnes og Bakkan Blikkenslagerforretning

 

Idé, initiativ og koordinerende arbeid ved:
Nasjonaljubileet 2030, Stiklestad Nasjonale Kultursenter/Museene Arven og Kulturtjenesten i Verdal kommune.

Bygghytta ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR) har designet den nye Olavslampa. Dette har skjedd som et samarbeid mellom flere av NDRs ulike faggrupper og NDRs lærlinger i blyglasshåndverkerfaget. NDR har også vært aktivt inne i koordineringen av prosjektet.

Lærlinger og fagpersoner fra Aker Solutions Verdal har hatt ansvaret for sokkelen på lampa. Langnes og Bakkan Blikkenslagerforretning har utført blikkenslagerarbeidet, utskjæringene i stål og arbeidet med krona og deler av sokkelen til den nye lampa. Dette er gjort som et samarbeid mellom verkstedleder og lærlingene.

Andre bidragsytere i prosjektet:
Interiørsenteret Verdal – veiledning ved kjøp av gassbrenner
Chriger Verdal – overflatebehandling av Olavslampa
Sparekbank1 Midt-Norge - Samfunnsutbytte
Sparebankstiftelsen SMN
Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk
Trøndelag Fylkeskommune
Trondheim kommune

Museum24:Portal - 2025.04.02 / v2.0.7
Grunnstilsett-versjon: 2