-
Tore Hund dreper Karle på Gjesvær i 1026 Halfdan Egedius
Gjesvær, et historisk viktig fiskevær i Nordkapp kommune, har en sentral plass i norsk historie. Området er nevnt i Heimskringla av Snorre Sturlason som åstedet for Tore Hunds hevndrap på Karle i 1026. Dette drapet var en del av de pågående maktkampene mellom lokale stormenn og kong Olav Haraldsson og er en del av den større fortellingen om maktkamp og samfunnsendringer i Norge på 1000-tallet. I et samfunn der ære og slekt var grunnleggende verdier, var hevn en legitim respons for å gjenopprette balanse og opprettholde sosial status. Tore Hunds drap på Karle var en del av en større konflikt mellom kongemakten og de nordnorske høvdingene, der lojalitet og slektsbånd veide tyngre enn lov og statlig kontroll. Veien fra blodhevn til et lovbasert samfunn har vært en av de viktigste samfunnsendringene i Norges historie.
Historien om Karle synliggjør hvordan æresbaserte samfunn fungerte og hvordan disse normene påvirket både individ og samfunn. I dag ser vi at æreskultur fortsatt eksisterer, om enn i nye former; blant annet i sosiale medier, i gjengmiljøer og i enkelte tradisjonelle samfunn.
Prosjektet «Gjesvær 1026 – 2026» vil utforske hvordan disse historiske og moderne uttrykkene for ære henger sammen og hvordan innsikten fra fortiden kan bidra til bedre forståelse av konflikter i dagens komplekse samfunn.
Museene for kystkultur og gjenreisning i Finnmark er ansvarlig for prosjekt «Gjesvær 1026 – 2026» men har med seg flere samarbeidspartnere.
Les mer om prosjektet her: