Hopp til hovedinnhold

Forsoning

- En del av Norge i tusen år

I de to «søsterkirkene» på Granavollen er det 20. og 21. oktober 2023 planlagt et verk som tar utgangspunkt i rekviemets form, med nyskrevne tekster og musikk fra vår tid. Tittelen på verket er Forsoning. Bak verket står komponist, initiativtaker og produsent Ann-Mari Pettersen Magga, komponist Jan Matásek og forfatter Leif Høghaug.

  • 1/1

De to kirkene Nikolai- og Mariakirken, ofte kalt «søsterkirkene», ligger side om side på Granavollen. I middelalderen var det vanlig å bygge to kirker ved siden av hverandre, til ulikt bruk. Nikolai- og Mariakirken på Granavollen er de to siste som står igjen i Norge i dag. Prosjektet vil forene de to kirkene gjennom deler av verket ved å sende lyd fra musikere i Mariakirken som vil spille sammen med musikere i Nikolaikirken, hvor publikum sitter. Nærvær og fravær, fortid og nåtid, en musikalsk refleksjon over det synlige mot det usynlige i tråd med symbolikken i vårt rekviem.

Forsoning vil bli fremført av kor, solister, obo, trombone, trompet, kirkeorgel, et elektroakustisk landskap inspirert av Maggas samiske identitet og kirkeklokkene tilhørende i kirkene. Urpremieren vil fremføres av blant annet Oslo strings med ekstra strykere, et prosjektkor satt sammen av dirigent og tidligere turneleder på Den Norske Opera Jan Helge Trøen, mezzosopran Christina Jønsi, oboist Marie Sederhold-Berntsen, trombonist/trompetist Jan Matásek og kirkeorganist Jakub Šafář. Flere musikere vil avsløres snart.

Gjennom EØS programmet til NOPA og Kultur - og utdanningssenteret i Broumov, Tsjekkia, var både Magga og Matásek valgt til å tilbringe hele oktober 2022 i klosteret i Broumov. Gjennom dette oppholdet utvekslet de musikalsk kunnskap og sammen holdt de en avsluttende konsert. Samarbeidet fungerte så fint at de bestemte seg for å fortsette veien videre sammen. Verket komponeres derfor nå av den tsjekkiske komponisten Jan Matásek og den norske komponisten Ann-Mari Pettersen Magga. Tekstene er allerede ferdig skrevet av forfatter Leif Høghaug fra Gran. Selve oppførelsen vil være tverrfaglig og koreograf Karen Høybakk Mikalsen bidrar med det visuelle budskapet i rekviemet. I tillegg til musikk og tekst vil det visuelle uttrykket bestå av koreografi, lyd og lyssetting.

Verket skrives nå på Glasslåven kunstsenter, Norge, samt i San studio Praha og klosteret i Broumov, Tsjekkia. Komponistene bytter på reiser mellom Norge og Tsjekkia frem til verket er ferdig komponert i starten av juni 2023.

Forsoning, skal etter premieren på Granavollen, fremføres i kirken tilhørende Broumov kloster, Tsjekkia. videre vil det turneres i Norge og Europa.

Verket skal spilles inn i Nikolaikirken og gis ut på ulike digitale plattformer.

Teamet bak forsoning 2023

  • 1/1

Komponist Ann-Mari Pettersen

Komponist Ann-Mari Pettersen Magga Ann-Mari Pettersen Magga er komponist med fordypning i samtidsmusikk og filmmusikk. Hun gikk flere år i lære hos samtidskomponist Bjørn Sverre Kristensen. Senere studerte hun musikkteknologi ved Noroff i Oslo og filmmusikk komposisjon ved Høgskolen i Lillehammer.

Magga sin musikk har tydelig fokus på klang og melodilinjer. Hun eksperimenterer på tvers av sjangre og gjerne også elektroakustisk. Hun har komponert flere stykker for vokal, soloinstrument, strykekvartett og orkester. Hun har også spilt inn musikk med Kringkastingsorkesteret og Trondheim symfoniorkester. Som filmkomponist har hun skrevet musikk til flere kortfilmer som har hatt et rikt festivalliv, blant annet eksamensfilmen ved den Norske filmskolen “Kulturen” som vant flere internasjonale priser og ble nominert til Amandaprisen i 2019.

Komponist Jan Matásek

Jan Matásek er tsjekkisk komponist og trombonist. Han komponerer musikk for tsjekkiske teater og har samarbeidet med en rekke store teaterregissører (Arnošt Goldflam, David Drábek, Jiří Adámek Austerlitz, SKUTR, Rostislav Novák jr., Braňo Holiček, Michal Dočekal, Petr Lanta, Josef Krofta, Lída Engelová, Jiří Nekvasil, Jan Jirků, Petr Halberstadt og med flere).

Siden 2001 har han jobbet som komponist, musiker og skuespiller ved Minor Theatre i Praha. Han komponerer også mindre musikalske former (fanfarer, små pianostykker, kor) og opptrer som musiker og skuespiller i en rekke produksjoner. Han er forfatter av jingle og musikk for serien "Kombajn je fajn" og medforfatter av musikken til serien "TvMiniUni" på tsjekkisk fjernsyn. I 2018 komponerte han en ballett i full lengde basert på novellen "A Christmas Carol" av Charles Dickens presentert på F. X. Šalda Theatre, koreografert av Richard Ševčík. Det var også her hans ballett "The Seven Ravens" ble fremført i 2020.

Tekstforfatter Leif Høghaug

Leif Høghaug er forfatter og lyriker med hovedfag i litteraturvitenskap fra Universitetet i Oslo. Han har undervist ved UiO og forfatterstudiet ved Høgskolen i Telemark. Han har vært redaktør i Bokvennen forlag og han har skrevet for flere aviser og tidsskrifter.

Høghaug debuterte som skjønnlitterær forfatter i 2012 med diktsamlinga Fama. Han har tidligere oversatt bøker til norsk og vært redaktør for flere bøker. I 2019 ga han ut sin første roman Kælven på hadelandsdialekt som også er oversatt til Tysk. Leif Høghaug har i flere av sine bøker eksperimentert med forskjellige litterære uttrykk. Her bør nevnes diktsamlingen Kommunion 2017, som både stilistisk og tematisk kan betraktes som et forstudium til prosjektet Forsoning.

 

Koreograf Karen Høybakk Mikalsen

Karen Høybakk Mikalsen har fordypning i samtidsdans, improvisasjon og spesielt ensemblearbeid. Hun fascineres og drives av forhandlingene som skjer mellom individ og fellesskap, hvordan samspill på ulike måter "lades". Hun har tidligere gjort større prosjekt på Kilden, blant annet Mot uten grenser der hun jobbet med 10 ungdommer, Elisabeth Lindland på regi (historier fra menneskerettighetsforkjempere), musikk fra Smerz og lys/visuals fra Sort Støj.

Karen har gjort en hel del ensembleimprovisasjoner i offentlige rom, samarbeidet med musikere og fortellere, og hun deltok i Minnekonserten - 10 år etter 22. juli i Spektrum/NRK, der hun var med i teamet til Panta Rei Danseteater og jobbet med 77 ungdom. for tiden jobber hun med et stort prosjekt sammen med Minda Marie Kalfoss. Et nordisk samarbeidsprosjekt om ensomhet og tilhørighet der de inkluderer ulike målgrupper i lokalsamfunn rundt i Norge. Karen underviser også i bevegelse og scenisk bevissthet for skuespillere.

Museum24:Portal - 2024.10.07
Grunnstilsett-versjon: 2